deneme Fundamentals Explained

Yine arkadaşlar deneme türünün en eski örneklerini deneme idea terimi daha kullanılmadan önce, daha deneme kelimesi kullanılmadan önce eski Yunan ve Latin edebiyat larında görürüz.

Bizde de baş parmağın akla ve ukalalığa galebe çalmasını temenni etmek hepimizin kutsal bir görevi olmalı.

Serbest düşüncenin ifade alanı ve nesrin bir türü olarak deneme, yazarın get more info gözlemlediği ya da yaşadvertisementığı olay, olgu, durum ve izlediği objelerle ya da herhangi bir kavramla ilgili izlenimlerinin herhangi bir plâna bağlı kalmayarak, deliller getirip kanıtlama yoluna gerek duymadan ve kesin hükümler vermeden, tamamen kişisel görüşüyle serbestçe yazıya döktüğü birkaç sayfayı geçmeyen kısa metinlere denir.

Denemeler genel olarak bir amaca hizmet etmez. Yani bir sonuca varma zorunluluğu yoktur. Düşündürücü, öğretici ya da inandırıcı olması gerekmez. Deneme çeşitleri ise;

Baş parmak, insan medeniyetinin yarısını vücuda getirdikten sonradır ki beyin, kemik koruyucusunun içinde doğal uykusundan silkinerek konuşmaya başlamış ve belki insan işlerine müdahalesi, faydadan çAlright zarar vermiştir.

Kanunlar doğru oldukları için değil, kanun oldukları için yürürlükte kalırlar. Kendilerini dinletmeleri akıl dışı bir güç10 gelir, başka bir şeyden değil. Mistik olmak işlerine gelir.

Özellikle öğrenciler deneme örneklerini incelemek suretiyle, farklı örnekler üzerinden deneme kalemi alabilirler.

Şimdi arkadaşlar deneme yazarın herhangi bir konuyla ilgili görüşlerine, kesin yargılara varmadan bakın şu kısım bizim için önemli.

Deneme Bir insanın herhangi bir konuda duygu, düşünce ve görüşlerini paylaşmak amacıyla kesin hükümlere varmadan samimi bir üslupla yazdığı yazılara deneme denir.

Bu yazarlar, Türk edebiyatına deneme türünde önemli eserler kazandırmış isimlerden sadece birkaçıdır. Türk edebiyatının zengin geleneği içinde birçOkay deneme yazarı ve eseri bulunmaktadır.

Sohbete kaçmayan dertleşme, ders vermek istemeyen ana düşünce, ispat içermeyen konu deneme yazım türünün olmazsa olmaz kuralları arasında bulunmaktadır.

Özellikle son yıllarda edebiyatımızda deneme türünde yazıların çoğaldığını görürüz. Günümüzde yazdıkları denemelerle dikkati çeken yazarları arasında ;

Onlar der ki: Erdem uzamakla daha büyük olmaz. Ben de derim ki: Gerçek ihtiyarlamakla daha akıllı olmaz. Hep söylerim: Örneklerimizi yalnız yabancılardan ve kitaplardan almak budalalıktır. Örnek bakımından zamanımız Homeros ve Platon zamanından daha az zengin değildir. Ama çoğumuzun istediği doğru söz söylemek değil, bilginlik taslamaktır. Sanki Plotin yahut Vascossan’ın dükkânından getireceğimiz tanıtlar kendi köyümüzden getireceğimiz tanıtlardan daha soyluymuş gibi. Gözümüzün önünde olup bitenleri, yararsız eklentilerden ayırıp belirtmeye, düşüncelerimizi onlar üzerinde işletip değerlerini meydana çıkarmaya gücümüz yetmiyor.

Yaşamasını bilmeyenlerse, tâ II.Mahmut’tan bu yana başlayan; ama en iyi neyitli aydınlarımızın bile ölesiye bağlanıp yaşatamadıkları, yaşatmakta direnemedikleri batı uygarlığını yapan bilim kafasıydı.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *